Sista stunden

Det är vårt ansvar men även vår förmån som djurägare att avgöra när livskvalitén inte längre är som den en gång var. Många gånger kan man känna sig lite osäker inför beslutet och då är du varmt välkommen att boka tid till någon av våra veterinärer för konsultation. Då kan ni tillsammans diskutera djurets hälsa och vilket beslut som ska fattas.

När beslutet väl är fattat ringer du och bokar in en tid. Om du har några speciella önskemål kring djurets sista stund, får du gärna meddela oss redan vid bokningen.

Den sista stunden ska alltid vara så lugn och fin som möjligt för att ditt djur ska få ett värdigt slut. När du kommer till oss har vi separat ingång för avlivning, du behöver ej anmäla dig i receptionen. Kom ihåg att ta med giltig legitimation. Om det inte är du som är djurägare som kommer med djuret, ska du skriva en fullmakt och lämna till oss om att djuret får avlivas.

Vi ordnar med allt det praktiska för att ni sedan ska få sitta ned i ett enskilt rum. Väl på rummet får ditt djur en spruta med lugnande medel. Det tar cirka 5-20 minuter för ditt djur att bli trött och ni får då tid att sitta tillsammans i lugn och ro. Via en intravenös kanyl sprutas en överdos av sömnmedel in och djuret somnar lugnt in. Vi lyssnar till sist på hjärtat och konstaterar att djuret avlidit. Efteråt kan du kan givetvis sitta kvar så länge som du vill för att ta farväl. Om du inte vill vara med under någon eller alla delar av processen så går det också bra.

Tyvärr kan vi inte åka till djurägarens hem för att utföra avlivningar.

Du får tre alternativ att välja mellan:

  • Vanlig/allmän kremering: Ditt djur blir kremerat utan att du får tillbaka askan. Ditt djur kremeras då tillsammans med andra djur.
  • Separat kremering: Ditt djur blir kremerat separat och du får då tillbaka askan i en liten träurna. Vi på kliniken meddelar dig per brev när askan kommit i retur och du är då välkommen till oss för att hämta urnan. Detta kan ta upp till tre veckor.
  • Begravning: Du tar med dig ditt djur hem och begraver det. Kom ihåg att kontrollera med kommunen att det är tillåtet att gravsätta djuret där du har tänkt dig.

All kremering ombesörjs av Lekebergs smådjurskremering.

Ett livintyg är ett intyg som krävs av försäkringsbolaget om ditt djur är livförsäkrat och har ett livvärde registrerat. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag innan så inga oklarheter behöver uppstå efteråt. Innan djuret somnar in kan det krävas en undersökning av djuret så tala om för oss redan vid bokningen om ni behöver ett livintyg.

Våra sjukvårdstjänster

Visa alla

Poliklinik

Operation

Ortopedi