Meny

Sista stunden

Till slut kommer den dagen då vi måste ta det där jobbiga beslutet om vår älskade vän ska få vandra vidare eller inte. Ett beslut som aldrig är enkelt, men ibland är det bästa för djuret. Det är vårt ansvar men även vår förmån som djurägare att avgöra när livskvalitén inte längre är som den en gång var. Många gånger kan man känna sig lite osäker inför beslutet och då är du varmt välkommen att boka tid till någon av våra veterinärer för konsultation. Då kan ni tillsammans diskutera djurets hälsa och vilket beslut som ska fattas. När beslutet väl är fattat ringer du och bokar in en tid. Om du har några speciella önskemål kring djurets sista stund, får du gärna meddela oss redan vid bokningen.

Hur går det till?
Den sista stunden ska alltid vara så lugn och fin som möjligt för att ditt djur ska få ett värdigt slut. När du kommer till oss anmäler du dig i receptionen och skriver under en anhållan om avlivning. Kom även ihåg att ta med giltig legitimation. Om det inte är du som är djurägare som kommer med djuret, ska du skriva en fullmakt och lämna till oss om att djuret får avlivas. Vi ordnar med allt det praktiska för att ni sedan ska få sitta ned i ett enskilt rum. Väl på rummet får ditt djur en spruta med lugnande medel. Det tar cirka 5-20 minuter för ditt djur att bli trött och ni får då tid att sitta tillsammans i lugn och ro. Vi sätter sedan en kanyl i ett ben, där sedan en överdos av sömnmedel sprutas in i blodet och djuret somnar då in djupt och till slut slutar hjärtat att slå. Vi lyssnar till sist på hjärtat och konstaterar att djuret avlidit. Efteråt kan du kan givetvis sitta kvar så länge som du vill för att ta farväl. Om du inte vill vara med under någon eller alla delar av processen så går det också bra.

Tyvärr kan vi inte åka till djurägarens hem för att utföra avlivningar.

Vad händer efteråt?

Du får tre alternativ att välja mellan:

  • Vanlig/allmän kremering: Ditt djur blir kremerat utan att du får tillbaka askan. Ditt djur kremeras då tillsammans med andra djur.
  • Separat kremering: Ditt djur blir kremerat separat och du får då tillbaka askan i en liten träurna. Vi på kliniken meddelar dig per brev när askan kommit i retur och du är då välkommen till oss för att hämta urnan. Detta kan ta upp till tre veckor.
  • Begravning: Du tar med dig ditt djur hem och begraver det. Kom ihåg att kontrollera med kommunen att det är tillåtet att gravsätta djuret där du har tänkt dig.

Vid kremering skickas djurets kropp till Lekebergs Smådjurskremering.

Livintyg
Ett livintyg är ett intyg som krävs av försäkringsbolaget om ditt djur är livförsäkrat och har ett livvärde registrerat. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag innan så inga oklarheter behöver uppstå efteråt. Innan djuret somnar in kan det krävas en undersökning av djuret så tala om för oss redan vid bokningen om ni behöver ett livintyg.